De bazen van de grote techbedrijven van Silicon Valley zitten elkaar flink in de haren de afgelopen tijd en nemen elkaar publiekelijk op de korrel. Mogelijk zit er meer achter dit gedrag dan we denken.

De CEO’s van bedrijven als Meta en Tesla (ofwel: Mark Zuckerberg en Elon Musk) buitelen over elkaar heen in een poging zichzelf te positioneren als voorloper bij opkomende technologieën zoals artificial intelligence en mixed reality. Irritatie over de concurrentie schuiven ze daarbij niet onder stoelen of banken.

Deze week trad Mark Zuckerberg naar voren met een Instagram-video, waarin hij de Apple Vision Pro afkraakte.

De virtual reality-bril Vision Pro is een concurrent van Meta’s eigen Quest Pro, maar Zuckerberg lijkt zich geen zorgen te maken over de concurrentie van Apple.

Naast een enkel compliment ("Apple's eye-tracking is erg goed"), liet Zuckerberg er geen twijfel over bestaan dat hij van mening is dat zijn eigen product over superieur is.

De Apple Vision Pro ging begin februari in de verkoop in de VS.
De Apple Vision Pro ging begin februari in de verkoop in de VS.
Justin Sullivan/Getty Images

Zuckerberg vond de Vision Pro vooral te zwaar. Hij beweerde ook dat de hand-tracking van de Quest Pro preciezer is dan bij Apple's VR-bril. Die schiet volgens Zuckerberg ook tekort op het gebied van aantrekkelijke content.

"De realiteit is dat elke generatie van computers een open en een gesloten model kent. En ja, Apple heeft met een gesloten model op mobiel gewonnen, maar het gaat niet altijd zo", zei de CEO van Meta. "Als je terugkijkt naar het tijdperk van de pc, was het open model van Microsoft de winnaar. En voor deze generatie wordt Meta het open model. Ik ga er alles aan doen om ervoor te zorgen dat het open model wint."

Zuckerberg heeft een goede reden om de aanval te kiezen. Zijn Quest-headset is speciaal ontwikkeld om toegang te verschaffen tot de metaverse - een toekomstvisie van een interactieve wereld waar zijn bedrijf enorm veel geld aan heeft verloren.

Meta's Reality Labs, de tak verantwoordelijk voor de metaverse-projecten, was in 2022 goed voor een verlies van in totaal 13,7 miljard dollar (12,7 miljard euro). En die verliezen gingen in 2023 gewoon door.

Alfa-mannetjes die roepen dat ze de beste zijn met AI

De Amerikaanse techbazen liggen ook met elkaar overhoop als het gaat om artificial intelligence (AI).

Afgelopen jaar keken andere bedrijven vooral naar de populaire bot ChatGPT van startup OpenAI. Maar dit jaar verschuift de focus naar het aanprijzen van de eigen AI-modellen en het bekritiseren van de concurrentie.

Neem techmiljardair Elon Musk. Nadat hij zich in 2018 terugtrok uit startup OpenAI, ziet hij de maker van ChatGPT en diens CEO Sam Altman als rivaal. Musk lanceerde eind vorig jaar zijn eigen AI-chatbot Grok als antwoord op ChatGPT van OpenAI.

Elon Musk introduceerde AI-chatbot Grok eind vorig jaar
Elon Musk introduceerde AI-chatbot Grok eind vorig jaar
Leon Neal/Getty Images

Zuckerberg bemoeit zich op zijn beurt ook met de techrace rond AI, onder meer door te hameren op het feit dat Meta met een open model werkt. De baas van Meta is openlijk erg kritisch over de manier waarop OpenAI zijn AI-modellen afschermt.

In de wereld van artificial intelligence speelt er een doorlopende discussie over innovatie op basis van open of gesloten modellen. Voorstanders van een open model zeggen dat dat gesloten modellen, zoals GPT-4, uiteindelijk alleen maar gevaarlijk zijn. De reden hiervoor is dat de exploitanten van gesloten modellen niet willen prijsgeven hoe en met welke data de kunstmatige intelligentie-software wordt getraind.

Het is nog verre van duidelijk wie als winnaars en verliezers uit de techrace tevoorschijn komen. Volgens medeoprichter Paul Graham van durfkapitalist Y Combinator kunnen we er wel op rekenen dat innovatie hierdoor sneller dan ooit gaat.

"Misschien zorgt de rivaliteit tussen Tim Cook en Mark Zuckerberg ervoor dat er net zo snel goede producten gemaakt worden, als ten tijde van Steve Jobs", postte hij op X. "Ik dacht altijd dat 'de volgende Steve Jobs' een persoon zou zijn, maar misschien zijn het er twee."

LEES OOK: Niet alleen jouw werk gaat veranderen door artificial intelligence: ook je baas moet zich aanpassen